Innovative new dwelling in the countryside

  • Project: Home on Sydnope Hill
  • Client: Private

Innovative new dwelling submitted under the paragraph 55 policy of the National Planning Policy framework which stipulates the need for outstanding and exceptional design.

Through an explorative and iterative analysis and development process, the design team, which included Re-Form Landscape has provided a solution which is intrinsically linked to the site context, heritage and environment.

The dwelling appears like a series of barns, constructed using prefabricated panels made from straw harvested from the site itself. The experimental approach of this project enabled Lathams to test cladding options and led to the use of charred timber to clad the barns. This unusual finish helps protect the dwelling from rot, fire, infestation and fungal growth. It also is low maintenance and consistent in terms of finish and colour.

View project sheet for more details

 
Home on Sydnope Hill Home on Sydnope Hill Home on Sydnope Hill Home on Sydnope Hill Home on Sydnope Hill Home on Sydnope Hill
left right