The Old Brickworks, Coppice Hill, Bishops Waltham

  • Project: RIBA Re-imagining ageing competition

In conjunction with RIBA, McCarthy & Stone invited architects to design a new concept for retirement living for the ‘baby boomer generation’.

Community, diversity and sustainability

The essence of the concept is to create a diverse, adaptable, sustainable and welcoming community within and as a natural extension to the wider community of Bishops Waltham. The Old Brickworks takes advantage of the desirable semi-rural interface of the site at the edge of Bishops Waltham. Whilst increasing density to create a compact living community, the natural environment is brought right through the scheme at each level. The layout incorporates an arrangement of duel aspect dwellings that creates a mix of publicly accessible garden as well as semi-private open space, and private open space. The community areas of the scheme are arranged along a street as shop fronts. Visitors are guided to the front entrance long a tree-lined approach with water feature and out-door seating. The main entrance primarily operates as a cafe-shop with a concierge point to assist visitors and residents alike. 

 
RIBA Re-imagining ageing competition RIBA Re-imagining ageing competition RIBA Re-imagining ageing competition
left right